Sokka irti Suomessa riittää korjattavaa - tavoitteena hyvinvoiva kansa.

Wifi ja muu sähkömagneettinen myrkky

  • Wifi ja muu sähkömagneettinen myrkky

 

Muulla maailmalla on syytä olla Suomelle erityisen kiitollisia. Me alistamme itsemme täällä vapaaehtoisesti koelaboratorioksi, jossa tutkitaan sähkömagneettisen säteilyn vaikutusta ihmisiin ja ympäristöön. Useissa muissa maissa antennien lähetystehot on rajattu huomattavan pieniksi Suomen lähetystehoihin verrattuna ja lasten altistumista säteilylle on vahvasti rajoitettu. Meillä jokaisella koululaisella on laajakaista taskussaan ihan oletusarvoisesti ja vahvatehoiset antennit sijoitetaan jopa kotien ja koulujen katoille.

Kuinka moni teistä kärsii jatkuvasta/usein toistuvasta päänsärystä tai jatkuvista uniongelmista? Ovatko ne lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana? Toki elämäntilanteenne on kymmenessä vuodessa muuttunut ja stressi kenties kasvanut, mutta todennäköisesti kuulette ympäristössänne nykyisin huomattavasti enemmän valitusta em. ongelmista kuin vaikka kymmenen vuotta sitten. Ainakin valitus lasten rauhattomuudesta ja keskittymiskyvyttömyydestä on julkisuudessa huomattavasti lisääntynyt. Ihminen ei ole kymmenessä vuodessa juurikaan muuttunut, mutta elinympäristömme on – erityisesti sähkömagneettisen säteilyn määrä.

Lääketiede on jo pitkään mitannut sekä aivo- että sydänsähkökäyriä. Syy tähän on yksinkertainen: aivot, sydän sekä hermosto toimivat sähköimpulssien avulla. Sähköä käytetään myös hoitomenetelmänä esimerkiksi aivojen stimulointiin Parkinsonin taudin yhteydessä. Yhtäkkiä ihmisen sähkötasapainoa on alettu horjuttamaan vahvalla ulkoisella lähetinkentällä ja tämä on kuitattu turvalliseksi sillä, että kunhan kudos ei lämpene, kaikki on kunnossa. Monet kansainväliset tutkimukset osoittavat toista. Linkkejä tutkimuksiin löytyy runsaasti tutkija Mikko Ahosen blogikirjoituksista, en ala niitä tässä toistamaan.

Suomessa on valitettavasti omaksuttu amerikkalainen lähestyminen asiaan eli bisnes on terveyttä tärkeämpää. Säteilyturvakeskuksen virallinen linjaus tukee bisneksen sujuvuutta. Ei ole sattumaa, että Suomessa on maailman halvin langaton laajakaista – syynä on se, ettei operaattoreita ole rasitettu turhilla säännöillä. Esimerkiksi antennin suurin sallittu lähetysteho Suomessa on 100 mW, kun vuoristoisessa eli kentän kannalta ongelmallisessa Sveitsissä lähetysteho on rajoitettu 5 mW:iin. Jo kaksi vuotta sitten suuri joukko kansainvälisiä tutkijoita on kirjelmöinyt YK:n pääsihteerille siitä, miten alan tutkimusta häiritään (kirje suomennettuna). Valitsetko sinä uskoa Suomen säteilyturvakeskusta vai laajaa kansainvälistä tutkijajoukkoa? Valitettavasti Suomen Opetushallitus uskoo STUKia ja ohjaa kunnat hassaamaan sekä rahansa että lasten terveyden digiloikkaan.

Mielenkiintoinen on myös homeongelman ja sähkömagneettisen säteilyn yhteys. On viitteitä siitä, että säteily nopeuttaa homeiden kasvua. Niinpä ei olekaan ihme, että homeongelma on räjähtänyt käsiin nimenomaan viimeisten 10-15 vuoden aikana. Säteilystä voi siis syyttää hyvin laajaa kirjoa ongelmia eikä ainakaan minun mielestäni edullinen kännykkäliittymä näytäkään enää niin edulliselle.

Mitä siis voit tehdä? Kannattaa käyttää kännykkää säästeliäämmin ja välttää erityisesti videoiden katselua mobiilisti. Kerro myös operaattorillesi, jos koet säteilystä haittaa ja esitä toive antennitehojen pienentämisestä. Raha puhuu ja kuluttajalla on valta. Mutta meitä tarvitaan monta, yksin ei kukaan voi tehdä paljon. Joukkovoimaa voi osoittaa myös allekirjoittamalla aloitteen langattomien laitteiden poistamiseksi kouluista ja päiväkodeista: https://www.adressit.com/langattomat_laitteet_pois_suomen_kouluista_ja_p....

 

Suojellaan itseämme ja lapsiamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ahonen ei ole puolueeton asiantuntija vaan hän myy foliohattuja web-kaupassa.

Tässä asiallinen kirjoitus sähköyliherkkyydestä:
http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/voiko-ihmin...

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi

Kaikkeen liittyy tietenkin helppoheikkien voiton tavoittelu, mutta itse asiasta olemme selkeästi eri mieltä. Haluaisin kuulla, millä perusteella sinä pidät linkittämääsi kirjoitusta asiallisena, mutta Ahosta foliohattutyyppinä?

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Lähinnä fysiikka ja luonnonlait tulee ensinnä mieleen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyllä sähköyliherkkyyteen liittyvästä huuhaasta on kirjoitettu vuosikausia, esim. Vesa Linja-aho.
http://blogit.image.fi/vesanlinja/sahkoherkan-selv...
Asian tiimoilla vilahtelee joukko tiettyjä nimiä,joista Vesan jutussa on Erja Tamminen ja Hannu Rytilä. Muistan Linja-ahon kirjoittajeen Ahosenkin hömppätieteestä, mutten nyt löydä Googlesta.

Kuten Vesa kirjoittaa "Sähköherkät itsessään ovat oikeasti sairaita ihmisiä jotka tarvitsevat asianmukaista lääketieteellistä hoitoa eikä minulla ole heitä vastaan mitään. Sen sijaan pieni mutta kovaääninen joukko, joka systemaattisesti pyrkii ujuttamaan sähköherkkyyteen liittyviä höpönäkemyksiään poliitikoille ja mediaan siellä missä aita kulloinkin on matalin, ansaitsee purevaa kritiikkiä. Sähköherkkyys kun ei johdu sähköstä, vaan jostain ihan muusta."

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ahosella ei ole lääketieteellistä koulutusta vaan hän on kirjoittanut väitöskirjansa tietotekniikasta.

Ahonen myy web-kaupassaan 'säteilyltä suojaavia' kankaita, kännykkäpusseja yms.

Erään Ahosen kirjoituksen (en valitettavasti muista, minkä) kerran perkasin tarkemmin ja löysin luovaa lähteiden käyttöä: lähteet olivat vakuuttavan näköisiä mutta niistä ei löytynyt tukea hänen kirjoituksessa esittämilleen väittämille.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #7

Eipä muuten myy enää, eikä mittaa. Linkkaamassasi jutussa on linkki edelleen Ahosen firman sivuille
sateilykontrolli.fi

Firman toiminta on lopetettu "ulkomaille muuton vuoksi".
Vai olisiko sittenkin ihmiset tulleet järkiinäsä mediassa esitetystä kritiikistä ja humpuukituotteiden myynti kuihtunut.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #9

No niinpä näkyy, ilmankos on Ahosen kipinä blogienkin kirjoitteluun sammunut.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Eräs homeen vaiko sähkön takia mökkiin muuttanut taisi haastattelussa todeta, että on sellaisia aineita kuin tupakka ja hiusten värjäyskemikaalit joita tämä käyttää säännöllisesti mutta nämä eivät sanomansa mukaan aiheuta oireita.

Kun tupakassa yksin on tuhansia kemikaaleja jotka tutkitusti ovat terveydelle haitallisia. Että tällä tasolla on tämän väen harhat tai valheet joilla aiheuttavat ihmisille turhia pelkoja ja stressiä sekä taloudellisia kuluja puoskarien ohjeiden noudattamisesta

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi

Olen onnellinen teidän puolestanne, ettette ole havainneet sähköön liittyviä ongelmia itsenne tai läheistenne kohdalla. Mitä tulee fysiikan lakeihin, niin olen kyllä parinkin fyysikon suusta kuullut sähkömagneettisen verkon vaaroista. Kemikaalit ovat myös ongelma, mutta harva meistä täysin osaa tai jaksaa kaikkia uhkia vältellä. Hiusten värjääminen tai tupakan polttaminen on kuitenkin oma päätös ja riski on hallittavissa. Sähkömagneettisen verkon osalta on toisin, siltä ei juurikaan pysty suojautumaan - ainakaan, jos ei ole varaa ostaa isoa taloa ja tiluksia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tuossa pointti ja ongelma on minusta sama, kuin väitetyssä tuulivoiman melulle altistumisessa. Eli esitetyt oireet ovat liian epäspesifisiä jotta ne voitaisiin olettaa johtuvan siitä mistä kokija väittää. Esim. siis jos homeallergikolla ei ole ongelmia tupakan kanssa, mutta monen muun asian kanssa jolloin voidaan päätellä syyn olevan psykosomaattinen, eli ns, korvien välissä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sähköyliherkkyydestä en sano mitään mutta kun Konttinen otti puheeksi:
Melualtistumisen vaikutus ihmiseen on lääketieteessä tunnistettu ja todennettu fakta. Niin kuuluvien kuin kuulumattomienkin äänien puolelta.

Kuten homeessa ja heinänuhassa, melualtistus ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Noin kolmannes ihmisistä on erityismeluherkkiä.

Tuulivoimala tuottaa melua, piste. Se onko tuo melu niin voimakasta että sillä olisi terveysvaikutuksia, on selvityksen alla ja THL:n tutkimus pitäisi alkaa kun rahoitus on selvä. Se lienee selvä että paikoissa joissa kuuluva melu aiheuttaa nukahtamis- ja unihäiriöitä, asialla on merkitystä.

Kun keskustelee tuulivoimamelusta, vastaanotto on usein pilkallinen ja ihmisiä väheksyvä, jopa halventava. Siinä mielessä tunnen jonkinlaista sympatiaa sähköyliherkkiä kohtaan, edelleen ottamatta kantaa siihen ovatko oireet todellisia ja sähköstä johtuvia.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Vesikin on kemikaali. Ihminen on siis 80% kemikaali.

Sähkömagneettinen verkko on vaarallista, jos on tehoa. 200kW puskee Lahden radiolähetin ja on vaarallinen vain jos kiipee torniin.
Se on noin 2 miljoonaa kertaa enemmän tekoa kuin 100milliwattia.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Sähkömagneettinen säteily tai kenttä perustuu siihen:

Kun magneettikenttä muuttuu, se saa aikaan sähkökentän muutoksen - kun sähkökenttä muuttuu, se se aikaan magneettikentän muutoksen.

Jos tämä konteksti liitetään ihmiseen, on siis olemassa ulkoinen kenttä ja ihmisen sisäinen sähkökemiallinen kenttä.

Kun ulkoinen magneettikenttä muuttuu, sen vaikutus ihmisen sisäiseen sähkökemialliseen kenttään näkyy häiriö-muutoksena.

Jos ulkoisen magneettikentän muutokset ovat epäsäännöllisiä ajallisesti ja tehollisesti (purskeita ja transientteja), niiden haitallinen vaikutus tehostuu.

Ihmisen säteily-herkkyys myös vaihtelee.

Yhtenä esimerkkinä valoherkkyys, joka on myös sähkömagneettista säteilyä. Jotkut voivat katsella pitkiäkin aikoja kirkkaita lamppuja, kun taas toiset eivät kestä sitä ollenkaan. Valo-aistimus toimii myös sähkökemiallisena prosessina.

Ihminen on itseasiassa sähkökemiallinen kokonaisuus päästä varpaisiin, hermoston välityksellä.

Olisi suoranainen ihme, jos ulkoiset kentät eivät ihmiseen vaikuttaisi. Luonnollisesti kysymys on myös kenttä-voimakkuuksista.

Lähellä päätä oleva kännykkä, voi aiheuttaa EEG (aivosähkökäyrä) -muutoksia ja iho-oireita.

Laadullisesti empiiristä tutkimusta, sähkö- ja magneettikenttien vaikutuksista ihmisiin, on valitettavan vähän.

Jussi Säntti

"Laadullisesti empiiristä tutkimusta, sähkö- ja magneettikenttien vaikutuksista ihmisiin, on valitettavan vähän."

Kaikki ilmiöt lukuunottamatta painovoimaa ja ydinfysiikkaa ovat elektronien ja fotonin vuorovaikutusta eli sähkömagnetismia, joten eliökunnalla on laajaa kokemusta siitä. Erittäin suuri energia on haitallista. Mutta se, että säteilyyn on koodattu informaatiota ei pitäisi haitata.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

#14

"Mutta se, että säteilyyn on koodattu informaatiota ei pitäisi haitata."

Tässähän on kysymys modulaatiomuodoista ja kuinka ne vaikuttavat kenttien ominaisuuksiin. Luonnollisesti informaatio sinänsä, ei ole haitaksi.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Komppaan kyllä tässä täysillä Hannua.

Ihmisen sähkömagneettisten (itse käytän osittain termiä, ainevärähtely tai ainevirtausvärähtely) värähtelyjen määrä on viimeisen sadan vuoden aikana lisääntynyt voimakkaasti johtuen ns.radiotekniikan keksimisestä ja käyttöönotosta, siis vaihtovirran ideahan se taisi sitä ennen olla se josta sitten päästiin siihen että voidaan välittää informaatiota langattomasti.

On täysin selvä että tämä ns.aaltovärähtelyjen lisääntynyt määrä (tutkat, puhelimet, radioaallot, wifit, puhelimet, jne) niillä on myös vaikutusta elävien olioiden sisäiseen toimintaan. Iho ihmisellä ei ole metallikuori.
Luultavasti myös mitä monimutkaisempi eliön rakenne on sitä enemmän se voi aiheuttaa solurakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä ongelmia sekä myös perimässä ja sitä kautta myös mielessä,,siis aivoissamme.

Puhelimissa ja tableteissa ja yleensäkin vielä tässä nykajan viestinnässä on kaksi suurta ongelmakenttää.
- Riippuvuusongelma.
- Fyysinen säteilyongelma.

Se on tosiaan huono asia että näitä asioita ei tutkita kunnolla monitieteisesti ja laaja-alaisesti, vaan se mitä on tutkittu on säteilyn syöpävaikutus, pelkästään.

Säteilyhän ei ole pelkästään aineetonta liikettä vaan aineessa (siis myös kehon soluissa) tapahtuvaa värähtelyä tai värähtelyliikettä ja miten se varsinaisesti atomia pienemmällä (kvanttitasolla) vaikuttaa sekä solujen,,siis meidän jokaisen toimintaan,,mielen ja ajattelun tasolla,,tai pelkästään tiedottamattomasti hermoverkoissa,,jne,, se on tulevaisuudessa suuri haaste ihmiskunnalla ja ongelma ymmärtää se vaikutus.

Hmm, jos asiaa vertaisi johonkin suureen ihmisen tekemään virheolettamaan, niin ehkä tuo röngtenin kehitys tai atomipommin räjäytykset,antaa hieman kuvaa. Niitä ei pidetty säteilyltään vaarallisena moneen vuosikymmeneen, varsinkaan röngteniä, ennen kuin niitä alettiin tutkimaan. Asbesti lieneen kaikilla se tutuin tuolta aine-kemian puolelta. Ja onhan niitä paljon muitakin kehityksiä.

NS.radioaaltotekniikoiden (puhelin, radiotekniikka, wifi, tutkat, jne) vaikutusta ja varsinkin niiden yhteisvaikutusta ei vielä juuri noteerata koska se häiritsisi meidän elämää ja taloudellista toimintaa. Yksilötasolla tulee indikointia mutta se yleensä leimataan psyyke-yksilö ongelmaksi ja vähätellään.

Mutta kaippa sekin aika tulee vastaan kun näitä aletaan kunnolla tutkia ja ymmärretään että ei se välttämättä kovin terveellistä ole.

Sinänsä tuossa yksi päivä huomasin että on se aika surullista että ihmiset on niin riippuvaisia kännykästä elääkseen tässä yhteiskunnassa elämäänsä, että ilman ei voi elää. Kummallista menoa loppujen lopuksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jotenkin sellainen tuntuma tullut, ettei väestön enemmistö kärsi sähköyliherkkyydestä tai kännykkäsäteilystä. Tämä ei toki sulje pois oireiden mahdollisuutta herkillä ihmisillä. Eihän kaikilla ole heinänuhaakaan, minulla on.

Ja sittenpä jos joku ihminen haluaisi elää mahdollisimman vähän säteilevässä ympäristössä, niin siinä ei yhteiskunta ainakaan tule vastaan. Ehkä sähköyliherkkien pitäisi perustaa erilaisia yhteistoimintajärjestöjä? Esimerkiksi satakunta ihmistä pystyisi järjestämään uuden asuntoalueen mieleisekseen, jos vain kaikilla olisi sama mieli.

Siihen voi mennä vielä pitkä aika, ennen kuin tiede löytää lääkkeet sähköyliherkkyyteen.

Marko Parkkola

En löydä nyt linkkiä, mutta siitähän on luvattu tuntuva palkinto, jos joku onnistuu sähköallergisoitumaan sokkotestissä. Kannattaa lähteä yrittämään!

Käyttäjän Apoleon kuva
Aapo Puskala

Pieni faktantarkistus olisi paikallaan.

Mistä on peräisin tieto, että Sveitsissä olisi WiFi-laitteiden teho rajattu 5 mW:iin? Siellä, kuten Suomessakin, raja on nimittäin se sama 100 mW (paitsi 5 GHz taajuudella 200 mW). Sveitsin vuoristoisuus ei vaikuta asiaan, sillä WiFi-signaali ei kanna kauas kuitenkaan.

Suomen 100 mW on itse asiassa pienimmästä päästä. Useimmissa maissa raja on 200 mW ja varsinkin 5 GHz taajuudella 1000 mW tai ylikin.

Tarkempia tietoja eri maiden tehorajoituksista tuolta

https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/wireless/wcs...

Käyttäjän ElinaMehttalo kuva
Elina Mehtätalo

Itä-Suomen yliopisto professori Jussi Juutilaisen johdolla on löytänyt yhteyden lyhytaikaisaltistuksessa leukemian ja sähkömagneettisen säteilyn väliltä. Pitkäaikaisaltistus aiheuttaa tutkimuksen mukaan Alzheimerin tautia. Tutkimus jatkuu.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ihmisen päästä parin cm:n päästä on kyetty mittaamaan n. 0,5 pT:n suuruinen magneettivuon tiheys, joka vastaa tehotiheyttä ~ 60 pW/m2.

GSM taajuudella esim. 2GHz magneettivuon tiheys on luokkaa n. 2 mT, joka vastaa tehotiheyttä ~ 10 W/m2.

GSM/2GHz magneettivuon tiheys on n. 4 milj. kertainen ihmisen magneettivuon tiheyteen.

Tehotiheys puolestaan n. 1,7 x 10^11 kertainen ihmisen tehotiheyteen.

Tässä suuruusluokkaa SMS:n vaikutuksesta ihmiseen.

Luonnollisti säteily heikkenee etäisyyden neliössä, mutta kun kännykkää pitää korvalla, säteilyn etäisyys on se pari cm.

Toimituksen poiminnat