Sokka irti Suomessa riittää korjattavaa - tavoitteena hyvinvoiva kansa.

Lasten terveyden takia – uhraa minuutti

  • kansalaisaloitteiden perusidea
    kansalaisaloitteiden perusidea

Ympäri maata tulee jatkuvasti uutisia kouluista ja päiväkodeista, joissa moni lapsi sairastelee jatkuvasti tai jopa sairastuu pysyvästi. Tilanne on monelle katastrofaalinen, mutta kuntien päätöksenteko on hidasta ja ongelmia usein vähätellään. Kun korjauksiin ryhdytään, ne ovat usein riittämättömiä - silloin ongelma pysyy, mutta rahaa kuluu.

Millaisia tyypillisiä oireita huonosta sisäilmasta sitten saa?

Jatkuva väsymys, päänsäryt, ärtyneisyys, iho-oireet, toistuvat infektiot jne. Oireet ovat moninaisia ja ne tyypillisesti helpottavat viikonlopun tai lomien aikaan, silloin kun syy löytyy koulun/päiväkodin sisäilmasta. Tarkemman listan voit katsoa vaikka Hengitysliiton sivulta.

Pitkäaikainen altistus voi johtaa siihen, ettei henkilölle löydy enää mitään rakennusta, missä voisi koulua käydä. Suomessa on tällä hetkellä jo vähintään satoja (perustuen fb:n vertaistukiryhmistä saatuihin tietoihin, tilastointia ei ole tehty) lapsia, jotka ovat joutuneet jäämään kotiin, koska kunnasta ei löydy koulua, jossa he kykenisivät terveytensä puolesta käymään. Useimmat näistä lapsista ovat kokonaan kunnan järjestämän opetuksen ulkopuolella, vaikka heillä siihen lakisääteinen oikeus olisi. Vanhemmat joutuvat hirveään pulaan joutuessaan ottamaan sairaan lapsen kotiin ja vielä joutuessaan opettajankin rooliin. Myös lapsi kärsii joutuessaan eroon ystävistään ja kuullessaan usealta taholta vähättelyä ja oireiden mitätöintiä. Onko meillä todella varaa ensin sairastuttaa ja sitten syrjäyttää tulevat veronmaksajamme?

 

Ole ystävällinen ja allekirjoita kuntalaisaloite koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi

Aloitteen allekirjoittaminen ei edellytä, että olet sanasta sanaan samaa mieltä tekstin kanssa, sillä allekirjoitus ilmaisee vain sitä, että haluat aiheen käsiteltäväksi kunnanvaltuustossa. Olemassaolevat aloitteet:

Akaa: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3525

Espoo: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3639

Helsinki: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3590

Kerava: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3469

Salo: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3610

Tuusula: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3665

Vantaa: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3656

Vihti: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3876

 

Jos toivot vastaavaa aloittetta omaan kuntaasi, tee toki se itse. Kuntalaisaloite-sivuston käyttäminen on hyvin helppoa ja nopeaa, erityisesti, jos käytät olemassaolevia aloitteita tekstisi pohjana. Jokainen aloitteentekijä on antanut tekstinsä kopioimiseen luvan.

Olisimme myös iloisia, jos kertoisit aloitteestasi Vihaiset Äidit –ryhmälle, jotta voimme lisätä aloitteesi omaan listaukseemme sivulla https://www.facebook.com/vihaisetaidit/. Ryhmämme tavoitteena on edistää lasten oikeutta terveeseen sisäilmaan ja sairastuneiden lasten oikeutta opetukseen. Olemme vihaisia positiivisella tavalla ja tervehdimme ilolla myös isejä, mummeja, vaareja ja muita lapsen läheisiä, jotka haluavat lapsen oikeuksia edistää. Nimi tulee professori Tuula Putuksen lausahduksesta, että hän ”uskoo vihaisten äitien voimaan” sisäilmaongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi nimen valintaan johti se, että me satuimme olemaan ryhmä äitejä, jotka päättivät, että nyt asioiden ratkomiseen ja ongelmien tunnustamiseen on saatava vauhtia.

Jos kaipaat vertaistukea koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmiin liittyen, voit liittyä koko maan kattavaan keskusteluryhmäämme https://www.facebook.com/groups/vihaisetaidit/?ref=group_cover. Sinun lapsesi ei todellakaan ole ainoa joka oireilee tai kohtaa sisäilman aiheuttamia terveysuhkia etkä sinä ole ainoa, joka joutuu taistelemaan lapsesi perusoikeuksista. Ollaan yhdessä vahvempia.

 

Edit 7.3. Akaan aloite lisätty

Edit 7.4. Vihdin aloite lisätty

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat