Sokka irti Suomessa riittää korjattavaa - tavoitteena hyvinvoiva kansa.

Oletko katteettomasti ylimielinen?

Katteeton ylimielisyys

Suomi ja suomalaiset on jännä paikka ja kansa. Olemme maailman parhaita liki kaikessa ja pärjäämme sairaan hyvin – johan sen nyt kaikki tutkimuksetkin todistavat. Sattuuhan sitä tietty hyvällekin pieniä virheitä: metroa ei ehkä osata rakentaa, firmoja ei saada menestymään eikä työttömyyttä hoidettua. Mutta nää on varmaan asioita, jotka ei suju muuallakaan, sillä muutenhan mekin osattaisiin ne.

Tuntuuko alun ajatuskuvio yhtään tutulle?

Katson, että meitä vaivaa vahva katteeton ylimielisyys. Uskomme osaavamme, joten emme tule perehtyneeksi asioihin riittävästi emmekä varsinkaan kysy apua sieltä, mistä tietoa varmasti löytyisi. Olisihan se noloa antaa ymmärtää, etten ehkä osaakaan juttua täysin. Metroprojektin johtokin olisi ehkä voinut soitella Sveitsiin, jossa nyt viimeisimpänä valmistui Alpit alittava Gotthardin junatunneli täysin aikataulussaan. Sikäläisten suunnittelijoiden kanssa keskustelemalla olisi epäilemättä tullut hyviä vinkkejä. Pidän uskottavana, että monta muutakin puhelua jäi soittamatta, sillä ”ehtiihän sitä myöhemminkin kysellä, jos tarvetta ilmenee”. Tai jos puhelut on tehty, niin joko oikeita asioita ei ole kysytty tai sitten vastausta ei ole kuunneltu.

Entäpä kokemukset suomalaiselta lääkärin vastaanotolta – meistä jokainen lienee kokenut tilanteen, jossa lääkäri ei tunnu lainkaan välittävän sanomastamme, vaan kertoo enemmän tai vähemmän suoraan vian olevan korvien välissä. Perään saamme liki satasen laskun tästä 10 minuutin kettuilutuokiosta. Ja me suostumme tähän, sillä silloin, kun emme itse pääse harjoittamaan ylimielisyyttä, olemme yllättävän alamaisia.

Jos siis tunsit piston sydämessäsi (minä tunsin), niin otapa itseäsi niskasta kiinni ja koeta olla tasa-arvoinen. Kuuntelemalla, kysymällä sekä vastapuolta uskomalla pääsemme toisistamme ja asioistamme selvyyteen, olemme sitten kummalla puolella pöytää tahansa.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Oletko katteettomasti ylimielinen?''

En todellakaan. Myönnän Suomen olevan velkainen, karu ja köyhä maa. Jossa asuu nöyrä ja yksinkertainen kansa.

Asukkaat elävät ahtaasti ja heillä on museoautot, joita luxusverotetaan.

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi

Ha-haa! On tuokin likimain totta. Mutta mielestäni nämä eivät sulje toisiaan pois.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

TVn lähettämät eduskunnan kyselytunnit ovat mahdottoman hyvä esimerkki katteettomasta ylimielisyydestä.

Toimituksen poiminnat