Sokka irti Suomessa riittää korjattavaa - tavoitteena hyvinvoiva kansa.

Sote vs. kunnat - kysymys

 

Eduskunnan kyselytunnilla puhuttiin eilen kuntien vastuusta korjata homekoulut. Valtio ei aio korjauksia tukea taloudelliseen tilanteeseensa vedoten. Valtio ei myöskään näytä luovan mitään sanktioita kuntien jatkuvaan lain rikkomiseen. Homerakennukset rikkovat sekä työturvallisuuslakia että lasten oikeutta turvalliseen ja terveelliseen oppimisympäristöön.

 

Ajatusta pyöritellessäni tuli mieleeni seuraava kysymys:

vanhassa mallissa, jossa kunta kustantaa sekä koulurakennukset että terveydenhoidon, rakennusten kunnossapitäminen toisi kunnalle sentään säästöjä terveydenhuoltomenoissa. Sote-uudistuksen jälkeen tämäkin kannustin poistuu: kaikki terveydenhuollossa syntyvä säästö valuu maakuntaveron kautta yksityisten palveluntuottajien voittoihin. Toki jo nyt moni kunta on allekirjoittanut jopa kymmenen vuoden mittaisen kiinteähintaisen sopimuksen terveydenhuoltotoimijoiden kanssa.

 

Missä kohdassa kiinteistönsä hyvin hoitava kunta hyötyy omasta fiksuudestaan?

Kuntalaiset ovat epäilemättä tyytyväisempiä, mutta kukaan ei kiitoksella elä.

 

Ja mitä tapahtuu niille terveydenhuollon homerakennuksille, joita yksityiset toimijat tuskin toimitiloikseen huolivat? Jätetäänkö ne kuntien harteille vai suostuuko maakuntahallinto ottamaan ne kontolleen samalla kuin verotulotkin?

Kuka osaa vastata?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat