Vastustetaan globalisaatiota – vahvistutaan kansallisesti

Globalisaatio on edennyt pitkälle. Pari vuotta sitten uutisoitiin, että vain 85 ihmistä omistaa 50 % maailman varallisuudesta. Näistä ihmisistä tuskin löytyy montaakaan erityisen empaattista ja kansojen hyvinvoinnista kiinnostunutta henkilöä, sillä empaattisuudella ei pääse rahamaailman huipulle. Heitä on vähän, mutta he ovat pitkälti muun maailman tavoittamattomissa – emme edes tiedä, keitä he ovat tai mitä he tarkalleen ottaen omistavat.

Näille maailmanhallitsijoille on varmasti mieluista nähdä, miten valtiot heikkenevät ja protestiliikkeet valtiojohtoa vastaan kasvavat ympäri maailman. Hajoita ja hallitse – näinhän se on mennyt historiassa ennenkin. Tätä taustaa vasten kysyn, miksi me suomalaiset olemme niin jakautuneet? Eikö meidän tulisi yhtenä rintamana suojella kansallista omaisuuttamme ja pyrkiä pitämään se omissa käsissämme. Meillä on riittävästi varallisuutta elää hyvin, kunhan organisoimme yhteiskuntamme uudelleen. Meillä on myös maailman mittakaavassa hulppea maa- ja vesiomaisuus, joka pystyy pienelle kansallemme peruselannon takaamaan. Kansoja köyhdytetään vauhdilla, joten varmasti mekin joudumme elintasostamme tinkimään. Toisaalta tuemme tätä köyhdyttämistä koko ajan ostamalla globaalien yritysten tuotteita.

Nyt olisi korkea aika jokaisen ostaa omien voimavarojensa puitteissa vain lähituotantoa, venyttää elektroniikan käyttöikää mahdollisimman pitkälle jne. Yhteiskunnan tasolla meidän tulisi varmistaa, että verovarat kiertävät Suomessa eivätkä valu yritysten voittoina ulkomaille. Yhteisestä veropotistamme kustannetut tuotteet ja palvelut tulee korvamerkitä jo ostovaiheessa niin, että veroviranomaiset kykenevät seuraamaan rahapotin liikkeitä ja verottamaan asianmukaisesti myyjän kaupasta saamaa voittoa. EU:n kirjanpitosäännökset ovat varmasti tätä vastaan, mutta mielestäni tämä on kansallisesti liian tärkeä asia jätettäväksi Junckerin & kavereiden päätettäväksi. Tällaisessa maailmantilanteessa tarvitaan uusia toimintatapoja ja vanhojen rakenteiden murtamista.

On myös rohkeasti tartuttava maamme virkamieslinnakkeisiin. Verovaramme on tarkoitettu peruspalveluiden tuottamiseen, ei liikeyritysten ylläpitämiseen tai voittoihin eikä virkamiehistön elättämiseen. Meillä ei ole resursseja olla avoinna globaalille taloudelle, sillä se talous vie huomattavasti enemmän kuin tuo. Siksi kannatan tietynasteista protektionismia valtiotasolla ja samanaikaisesti nykyistä suurempaa vapautta kansalaiselle niin säädösten kuin veroasteenkin osalta.

Näin harvaanasutussa maassa on absurdia esimerkiksi se, miten ahtaasti ihmiset ajetaan asumaan. Välimatka palveluihin on järkevää pitää kohtuullisena, mutta siltikin meillä olisi helposti mahdollisuus rakentaa luovasti ihmisten mieltymysten mukaan. Ihminen valitsee itse, asuuko lähellä vai kaukana palvelukeskittymistä, mutta erakoitumista kauas muista ei tule verovaroista tukea, poikkeuksena maatalousyrittäjät.

Suomalainen ongelma on, että meidät on vuosikymmeniä kasvatettu ajatukseen valtion huolenpidota. Moni meistä on tuudittautunut ajatukseen, että kyllä meistä huolehditaan, vaikka ei itse nyt jaksa oikein mitään tehdäkään. Olemme kyllä jo huomanneet, ettei tämä enää päde, mutta elämme yhä muutokseen liittyvää shokkivaihetta. Peräänkuulutan tässä yhteiskunnan aloitetta tilanteen muuttamiseksi – yksilön on vaikea nousta, kun työnhaku tuntuu toivottamalle ja verotaakka musertavalle. Yksilön kannalta verorasituksen hinta-laatusuhde on muuttunut surkeaksi. Tätä tilannetta voidaan parantaa em. rakenteiden muuttamisella. Juustohöylä höylää vain mielialaa, ei kustannusrakennetta.

Toivotan kaikille yhteiskunnan päätöksenteossa mukana oleville rohkeutta muutoksen tekemiseen ja epäitsekkyyttä tarvittaessa sahata vaikka omaa oksaansa. Jokaiselle yksilölle toivon tarmokkuutta elintapojensa muuttamiseen globalisaatiota heikentävään suuntaan.

SannaHovi
Sitoutumaton

Mielipiteitä siitä, miten saavutamme hyvinvoivan Suomen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu