Sokka irti Suomessa riittää korjattavaa - tavoitteena hyvinvoiva kansa.

Veronkeräämisen moraalinen oikeutus kateissa

 

Veroja on kerätty aikojen kuluessa lähinnä kahdesta syystä: ylläpitämään pienen eliitin yltäkylläisyyttä tai demokraattisemmissa yhteiskunnissa ylläpitään kansan hyvinvointia sekä tasa-arvoisuutta. Suomen valtio on perustettu tälle jälkimmäiselle idealle ja sen pohjalta meille on luotu lainsäädäntö.

Kysyn kuitenkin, että mihin tämä yleisen hyvinvoinnin ja tasaveroisuuden idea on hukattu? Henkilökohtaisesti katson, ettei kunnilla ja valtiolla ole enää moraalista mandaattia kovinkaan suureen osaan siitä verokertymästä, jota he kansan pakottavat maksamaan.

Verokertymämme kasvaa koko ajan, mutta palvelumme vain huononevat. Jos valtion taloudellinen tila todella on katastrofaalinen, niin sitten puretaan rakenteita ja palveluita, mutta samalla vähennetään myös verotusta, jotta ihmiset voivat paremmin selviytyä omillaan. Ns. hyvätuloisille on vieläpä muodotettu kaksoisverotus, jossa ensin viedään puolet tuloista yhteiseen kassaan ja sitten laitetaan suurten bruttotulojen perusteella maksamaan kaikista ”julkisista” palveluista erikseen. Köyhiäkin kyykytetään ja jätetään jopa julmasti heitteille niin vanhustenhuollossa, vammaispalveluissa kuin sisäilma-asioissakin.

Samaan aikaan tämän kyykyttämisen kanssa julkinen tilastointi on muutettu niin sekavaksi, ettei siitä tavallinen kansalainen voi saada mitään selville. Käykääpä huviksenne tutkimassa tilastokeskuksen sivuilta, miten verokertymämme käytetään. Ihmettelen, jos onnistutte löytämään kunnollisen vastauksen, sillä uusi systeemi on piilottanut tiedot kansalaisen ulottuvilta. Suoraan Tilastokeskusken sivulta kopioitua:

”Euroopan Unionissa siirrytään uuteen järjestelmään (EKT 2010, englanniksi ESA 2010) syyskuun lopussa 2014, jolloin EKT 2010 -asetuksen sisältämä tietojen lähettämisohjelma astuu voimaan. Tilinpidon tiedot laaditaan tuolloin pohjautuen uuteen EKT 2010 -menetelmäkäsikirjaan.”

Olemme siirtyneet harvainvaltaan ja hallinnon julkisuusperiaate on kaikessa hiljaisuudessa kuopattu. Me tavallinen kansa olemme tämän hyväksyneet olemalla hiljaa ja keskittymällä somettamiseen tai pitsinnypläykseen. Jos todella haluamme muutosta, meidän on pakko nousta pois omasta kuplastamme ja yhdistää voimamme. Sanottava, että ei käy. Me emme maksa näennäisistä palveluista, emme ylisuurista asumistuista, emme homeisista julkisrakennuksista, emme heitteille jätetyistä vanhuksista. Jos hallinto ei näitä asioita saa kunniallisesti säädeltyä ja hoidettua, he eivät myöskään ansaitse hallita rahojamme.

Yksi Robin Hood ei nykyaikana riitä, vain yhdessä voimme muuttaa kurssia ja palauttaa yhteisvastuullisen hyvinvointiyhteiskunnan.  Osallistutaan asioihin ja vaaditaan vastinetta rahoillemme. Kaikilla tasoilla ja kaikissa instansseissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Vaikea tuohon plogiin on mitään lisätä. Suomi tuhosi itsensä veroilla.

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi

Näkisin niin, että tuhosimme itsemme välinpitämättömyydellä. Sallimme verovaroja käytettävän huolimattomasti ja jopa suoraan pääoman tukemiseen, kuten esim. tässä asumistuessa on käynyt. Suoraa tukea ilman velvollisuuksia - kukaanhan ei edes valvo sitä rakennusten ylläpitoa, vaikka ekonomistit siihenkin asiassa vetosivat. Miten paljon tästä on tehty tarkoituksella ja mikä on huolimattomuutta, niin sitähän ei voi ulkopuolinen tietää.

Toimituksen poiminnat