Sokka irti Suomessa riittää korjattavaa - tavoitteena hyvinvoiva kansa.

Sisäilmaongelmien hinta ja vaikutukset

 

Osa I Sisäilmaongelmien hinta ja vaikutukset

 

Sisäilmasta sen ongelmista on mediassa puhuttu jo vuosia, mutta kovin hymistellen. Ongelmien todellinen laajuus ja niiden hinta jätetään piiloon, sillä tilanteen korjaaminen on kallista, erittäin kallista. Uskallan kuitenkin väittää, että korjaamatta jättäminen on vielä paljon kalliimpaa.

Julkisuuteen tulleet pahimmat sairastapaukset, joissa ihminen joutuu eristäytymään kotiinsa, ovat jälleen vain jäävuoren huippu. Useimmat kärsivät lievemmin jatkuvista infektioista tai päänsäryistä, lihasvaivoista, muistihäiriöistä, ylettömästä väsymyksestä, selittämättömistä aggressioista jne. Sisäilmaongelmien oirekirjo on laaja, sillä homeita ja niiden toksiineja sekä erilaisia kemikaaleja on monenlaisia yhdessäkin rakennuksessa. Toksiinit ovat nimensä mukaisesti myrkkyjä, niille ei voi siedättyä kuten vaikkapa siitepölylle. Myrkyt kertyvät elimistöön ja siksi oireet pahenevat sitä mukaa, mitä pitempään ja suuremmille pitoisuuksille henkilö altistuu.

Toksiinit heikentävät vastustuskykyä ja sotkevat ihmisen immuunijärjestelmän. Suomessa ei syyttä ole maailman korkein lasten diabetessairastuvuus ja huomattava määrä ruokayliherkkyyksiä. Ongelmarakennusten ja sairastuvuuden yhteydestä voitaisiin suhteellisen helposti tehdä laaja tilastollinen tutkimus, jos asia haluttaisiin todentaa.

Miksi ongelmia ei sitten tunnusteta? Kukaan ei halua kantaa taloudellista vastuuta. Vakuutusyhtiöt joutuisivat korvaamaan suuren määrän hoitoja ja sairaseläkkeitä, kunnat ja suuret kiinteistösijoittajat joutuisivat korjaamaan rakennuksensa ja maksamaan vahingonkorvauksia sairastuneille, rakennusfirmatkin olisivat pulassa. Mieluumin yhteiskunta kustantaa valtavat terveysmenot. Oma teesini on, että jos saisimme elää ja työskennellä sisäilmaltaan terveissä rakennuksissa, terveysmenot pienenisivät kymmeniä prosentteja viidessä vuodessa. Samalla ihmisten henkinen hyvinvointi kasvaisi huomattavasti. Veikkaan myös rohkeasti, että pystyisimme supistamaan monia tämänhetkisiä projekteja, joilla koetetaan esimerkiksi parantaa kouluviihtyvyyttä, ehkäistä itsemurhia ja nuorten syrjäytymistä, vähentää erityisopetuksen tarvetta sekä huostaanottoja jne. Ongelmat  juontavat usein juurensa huonoon oloon ja voimattomuuteen, joka syntyy huonosta sisäilmasta. Terveessä ympäristössä syntyy ideoita ja tulosta ja sitä kautta hyvinvointia.

Julkisuudessa ei ole myöskään kysytty, kuka opettaa lapsiamme tai hoitaa sairaitamme muutaman vuoden kuluttua. Monet koulut ja useat sairaalat ovat niin huonossa kunnossa, että esimerkiksi opettajia poistuu sisäilmasairauden vuoksi vuosittain vähintäänkin yhden koulullisen verran työmarkkinoilta. Samalla useat heistä syrjäytyvät, sillä vain harvoin heidät tunnustetaan työkyvyttömiksi. Eivätkä he sitä aina olisikaan, jos saisivat työskennellä terveessä rakennuksessa. Koululaiset useinmiten toipuvat oireistaan aikuisia nopeammin, mutta he sairastuvat jatkossa herkemmin, jos joutuvat vielä opiskeluissa ja työelämässäkin sairaaseen rakennukseen. Lisäksi osa lapsista sairastuu vakavasti jo lapsuudessaan. Haluammeko todella pelata venäläistä rulettia lastemme terveydellä? Minä en halua.

Pian meillä on Suomessa vain kroonisesti väsyneitä ja muistamattomia (julkisen puolen) työntekijöitä, joiden pitäisi veroeuroillaan maksaa lasten, vanhusten ja työkyvyttömien sekä omaishoitajien elämä, ellei rakennuskantamme pian koe uudestisyntymää.

 

Sisäilmaongelman ratkaisuihin liittyvät osat II ja III julkaisen 4.8. ja 8.8.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin.... joko on määritelty se kuinka paljon ja minkälaisia home- ym itiöitä saa ilmassa olla.

---

Kuinka usein sisäilmaongelmat ovat sisäilmapiiriongelmia.
-----
Jos totuutta etsitään, kannattaa katsella ympärilleen:

Tässä ote Ylen sivuilta:

"Esimerkiksi Kiinassa koetaan, että maassa on vakavampiakin terveysriskejä kuin home. Italiassa ei ole tahoa, joka valvoisi julkisten rakennusten kuntoa, eikä homeesta liiemmin lehdissäkään kirjoitella. Espanjassa homeesta puhuvat lähinnä Aurinkorannikon suomalaisasukkaat."

http://yle.fi/uutiset/yle_uutiset_selvitti_home_ei...

Italiasta tuli mieleen Venetsia. Talot seisovat vedessä. Voiko kaupungissa olla yhtään elävää ihmistä?
----
Ote Toxtest tutkimuksesta:
"Tutkijat olivat erimielisiä siitä, mitä tutkimuksessa kerätyn aineiston ja tulosten perusteella voidaan tieteellisesti sanoa rakennuksista kerätyn pölyn kokonaistoksisuuden, rakennusten kosteusvaurioiden ja ihmisten oireilun yhteydestä."

http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sakkunni...
----
Tätäkin kannattaa silmäillä:

Yle Uutiset:

".... Ehkä 40 prosentilla toimistoista työskentelevillä ihmisillä on joitain oireita sisäilmastoon liittyen. Ja samalla tiedetään, että toimistoissa on usein puhtaampi ilma kuin ulkona ja ihmisten kotona.....

http://yle.fi/uutiset/homeongelmien_toisinajatteli...
----
Tervetuloa myöskin tänne Viroon katselemaan asuntoja ja huoneita.
----
Vanhan tavan mukaan menen jääkaapille ja syön makoisan homejuustopatongin.

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi

Toivottavasti homejuustopatonki maistuu, minäkin pidän siitä.

Kyllä, Venetsian talot seisovat vedessä. Ne kuitenkin ovat vanhoja kivitaloja, joiden materiaalit eivät sisällä kemikaaleja eikä rakenteessa ole esim. homehtuvia tuulensuojalevyjä. Lisäksi Etelä-Euroopan talot ovat ilmastossa, jossa rakenteet kesäkaudella kuivuvat tehokkaasti.

Sitä ei todellakaan ole määritelty, mikä itiöpitoisuus sisäilmassa olisi hyväksytty. Tämä ei tarkoita sairastumisen kannalta mitään, vain sitä, että rajaa ei osata tai haluta määrittää.
Mielestäni on erittäin huolestuttavaa, jos 40 % ihmisistä saa toimistoissa sisäilmaoireita. Jos he vielä altistuvat kotonakin, sairastuminen vaikuttaa melko väistämättömälle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>.... joiden materiaalit eivät sisällä kemikaaleja ...

ooo

Niin.... puhutaanko nyt kemikaaleista vai homeesta?

----

>....ei todellakaan ole määritelty, mikä itiöpitoisuus sisäilmassa olisi hyväksytty.

Sepä se ...... ja kuitenkin on jopa purettu suuria rakennuksia.
Onko rakennusbussineksella osuutta asioihin?

----

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi Vastaus kommenttiin #6

Puhun sekä homeista että kemikaaleista, ne molemmat aiheuttavat sisäilmaongelmia.

En ymmärrä, miten tuo raja-arvon puuttuminen vaikuttaa tähän asiaan. Kyllä rakenteet voivat olla täysin pilalla ja ihmiset sairaita oli raja-arvo määritetty tai ei. Se on vain numero. Ja sellaiseen numeroon kohdistuu monta muuttujaa, jonka vuoksi sitä niin vaikea onkin määrittää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #7

#7

Kannattaa lukea kommentin #1 linkit.
Home on luonnon aikaansaamaa.Jos ei ole vettä ei ole homettakaan.

Kemikaalit ovat ihmisen aikaansaamia.

Hometta on maalla, meressä, ilmassa, sisällä ja ulkona.

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi Vastaus kommenttiin #9

Hometta on, mutta ei terveissä rakennuksissa. Ja erityisen vaarallisia homemyrkyt ovat yhdessä teollisten kemikaalien kanssa. Toki vain homeeton tai vain kemikaalit riittävät sairastuttamaan.

Lopetan nyt tämän jankkaavaksi käyneen keskustelun.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Aihe kiinnostaa minua kovasti ja jäänkin mielenkiinnolla odottamaan näkemystäsi, mitä sisäilmaongelman ratkaisuihin liittyvät osat II ja III sisältävät.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Tämä homebisnes se vasta bisnestä onkin. Jossain kun kaatuu litra vettä lattialle, niin kuivausfirma tulee ja panee puhaltimet huutamaan kuukaudeksi/pariksi. Bakteereja etsitään mikroskooppien avulla, kuten myös koirien.
Riitelyitä oikeudessa, asianajajien palkkiot mittavat jne.

Omassa talossa vuotanut katto vaihtelevasti 20 vuotisen asumisen ajan..myöskin laatalle rakennettu ja puut betonissa kiinni=lahovaurioita.
Voi tietty olla että toiset alttiimpia kuin toiset, mutta on meillä porukkaakin käynyt, eikä kukaan ainakaan toistaiseksi ole korvausvaatimusta jättänyt.
Itsellä ei ole nuhaa kummempaa ollut, toki pääkopan sisältö joidenkin mielestä hieman enempi vaurioitunut.
ja ennakkomoderointi, tietysti.

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi

Onnea, olet onnekas, ettet ole sairastunut. Eivät kaikki tietenkään sairastu, mutta terveellistä lahovaurion keskellä asuminen ei ole kenellekään. Vierailulla kävijät toki kestävät parin tunnin altistuksen hyvin, elleivät muutoin ole pahasti altistuneita.

Tälläkin asialla tietenkin tehdään isoa bisnestä. Moni tutkimus on melko turha, tästä lisää seuraavassa tekstissäni. Ja tietysti ennakkomoderointi, sillä valitettavasti moni sortuu tilanteen salliessa alatyyliseen tekstiin.

Aspergillus Versicolor

Myös minä vastaisin Jorma Mollille, että on onnekasta jos ei sairastu. Tätäkin puolta asiasta on tutkittu ja siinä pätee samat asiat kuin muissakin sairauksissa; kaikki eivät sairastu. Eivät kaikki tupakoitsijatkaan saa keuhkosyöpää, vaikka tupakka sitä aiheuttaakin.

Muista maista sanoisin, että muissakin maissa on homeongelmaa. Monissa maissa se on myös tunnustettu sairaus, jolla on sosiaaliturvaan oikeuttava diagnoosi numero, kuten Espanjanssa, siksi siitä ei tarvitse niin paljon meluta, kun oikeudet jo on saatu. Myös Kanadan Ontariossa tiedän asian olevan tunnustettu ja tutkittu, kuten muutamissa muissakin maissa.

Kuten Sanna Hovi kirjoittaa, niin myös olosuhteet ovat esim. Espanjassa erilaiset. Ovet ja ikkunat pidetään auki päivät, ja sisätiloissa oleskellaan lähinnä yöt, ja se kuuma pitkä kesä kuivattaa. Rakenneratkaisut myös poikkeavat meidän vastaavasta.

Eri mikrobi, eri materialissa tuottaa eri toksiineja; myös tuo seikka vaikeuttaa/monimuotoistaa tutkimusta. Ei siis ole vain yhtä asiaa, mitä pitää tutkia.

Jos esim. masennusdiagnoosin voi saada vain kyselypaperin täyttämällä, pitäisi myös sisäilmasairaan oireett ottaa vakavasti oirekyselyn perusteella.

Minun on vaikeaa ymmärtää, miksi sairastuneita pitää pilkata Jorma Moll? Kuka haluaa sairastua tällaiseen sairauteen, josta ei ole mitään hyötyä; ei saa sairauspäivärahaa, ei oikeuta eläkkeeseen, menettää omaisuutensa??? Ja Jorma Moll, myös lapset sairastuvat, ja he eivät tiedä mitään meidän aikuisten jorinoista mitään. Myös esim. limakalvojen verenvuotoa (suolistossa) on tosi vaikeaa teeskennellä, jota viittaat meidän tekevän. Kerronpa myös Sinulle, että luulosairaudelle on oma sosiaaliturvaan oikeuttava diagnoosinumero, miksi emme sitä saa?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

>Minun on vaikeaa ymmärtää, miksi sairastuneita pitää pilkata .....

ooo

Olet tainnut ymmärtää väärin.
Kannattaa lukea kommentin #1 linkit.

Hyvää jatkoa.

Aspergillus Versicolor

En tiedä, mitä olen ymmärtänyt väärin, kun liität kommenttiisi linkkejä, joissa annat ymmärtää, että tämä ei olisi terveydellinen ongelma? Vastinetta Sinulla ei minulle ole antaa kertomiini terveydellisiin haittoihin. Niitä odotan.

1. linkki oli YLE:n kirjeenvaihtajien kommentteihin. Keneltäköhän he ovat tietonsa kyselleet, tieto puuttui? Voihan olla, että kun asia on hoidossa, ei yhteiskunnassa ole tarvetta kirjoittaa tästä tai sitten tuo Kiinassa todettu; suurempiakin ongelmia saasteiden kanssa. Ja jos jossain maissa ei hoideta ongelmia, niin pitäisikö meidän peesata niitä maita? Kirjoitin myös edellä, että olosuhteet ja rakennustavat poikkeavat muissa maissa.
2. linkin jätän kommentoimatta paremman tiedon puutteesta.
3. linkki on TTL:n Markku Sainion kampanja omien hypoteesiensä = olettamuksiensa pohjalta. Hänellä ei ole mitään näyttöä, että tutkimansa kognitiivinen terapia parantaisi. Päinvastoin, hän toistaa tanskalaistutkimusta, jossa se todettiin toimimattomaksi, tutkimusmäärärahoja saadaan kyllä näin kulutettua. Myös ajatus siedättämisestä myrkyille on kammottava, jota voinet halutessasi kokeilla alkuun, vaikka seitikillä näin sienestyskauden alettua. Tuo edellinen niinkuin sarkastisena esimerkkinä siedättämisen älyttömyydestä tässä yhteydessä - kysehän ei ole allergeeneistä, vaan myrkyistä, joita homeet tuottavat.

Jos Sinulle ikinä mitään oireita johonkin sairauteen tulee, ja niistä lääkärille tai läheisillesi kertoessa kohtaat vain ivallisia viittauksia siitä, miten saattanet kuvitella moisia, ja että onkohan kaikki kotiasiasikin kunnossa yms. potaskaa, niin varmasti loukkaantuisit. Toivotan siis Sinulle tervettä loppuelämää - ja varsinkin, että mahdolliset jälkeläisesi myös geeniperimälläsi eivät ikinä sairastu, ainakaan sisäilmasta.

Toimituksen poiminnat